previous arrow
next arrow
Slider
Ładowanie Wydarzenia

Dikanda – world music – 5 III, Poznań, U Bazyla

5 marca @ 19:30 - 22:30

Dikanda powraca do Poznania na przedwiosenny koncert!
5 marca 2020, Klub u Bazyla (Norwida 18A)
wejście od 19:30
bilety w sieci Ticketos
45zł (przedsprzedaż)
55zł (w dniu koncertu, na bramce)

Dikanda to uznany szczególnie na zagranicznym rynku muzycznym szczeciński zespół grający world music. W swojej twórczości Dikanda stawia na autentyczność stylu – poszukuje nowych nurtów i większość utworów jest oryginalnymi kompozycjami. Muzyczne inspiracje czerpie z tradycyjnych, folkowych brzmień szeroko rozumianego orientu – od Bałkanów, przez Izrael, Kurdystan, Białoruś po Indie. W ich utworach można usłyszeć głównie brzmienia bałkańskie i cygańskie. Zespół istnieje od 1997 r. Dikanda ma w swoim dorobku 7 płyt – w tym DVD Live nagrywane w zakopiańskim Teatrze Witkacego; setki koncertów (głównie w Niemczech, Austrii i Szwajcarii, ale również w Rosji, Indiach oraz w USA), zdobyli także liczne nagrody – w tym „Płyta roku” niemieckiego czasopisma „Folker” przyznana w 2005 roku za „Usztijo”. Koncerty Dikandy to niezwykle emocjonalna podróż po etnicznych brzmieniach, żywiołowe spotkanie pełne energii, charyzmy, prawdziwych uczuć. Charakterystyczne dla Dikandy jest tworzenie nowych słów w tekstach utworów, w ten sposób powstał oryginalny język grupy – „dikandisz”. Najważniejszy w twórczości zespołu jest przekaz, który jest relacją między artystami a publicznością.

Dyskografia:
• Muzyka czterech stron wschodu (2000)
• Jakhana Jakhana (2002)
• Usztijo (2004)
• Ajotoro (2008)
• Live (2010)
• DIKANDA Live in Zakopane (2013)
• Rassi (2013)
• Devla Devla (2017)

Ważne występy i nagrody:
• Festiwal Muzyki Folkowej Polskiego Radia Nowa Tradycja 1999 – I nagroda
• Festiwal Eurofolk 1999 – I nagroda
• Montreux Jazz Festival – Montreux 2001
• Krajowy Festiwal Piosenki Polskiej – Opole 2001, 2002
• Sziget Festival – Budapeszt 2003
• Folkowy Fonogram Roku – III miejsce za płytę Jakhana Jakhana 2002
• Festiwal Folkherbstfestival Plauen 2004 – I nagroda i nagroda publiczności
• Występ w Studiu im. Agnieszki Osieckiej w Radiowej Trójce 2008
• XVII Przystanek Woodstock – Kostrzyn nad Odrą 2011

Zespół:
• Ania Witczak – śpiew, akordeon
• Dominik Bieńczycki – skrzypce
• Daniel Kaczmarczyk – instrumenty perkusyjne
• Piotr Rejdak – gitary
• Grzegorz Kolbrecki – kontrabas
• Kasia Bogusz – śpiew
• Szymon Bobrowski – trąbka

Share This Event

1054330
DD
days
HH
hours
MM
min
SS
sec

Szczegóły

Data:
5 marca
Czas:
19:30 - 22:30
Strona internetowa:
https://ticketos.pl/event/3135

Miejsce

Klub u Bazyla
ul. Norwida 18A
Poznan, 60-867 PL
+ Google Map